headerlogo22

Παρασκευή γευμάτων στερεών τροφών

Καταρχάς πρέπει να έχετε στο νου σας ότι οι παρακάτω οδηγίες είναι απλά προτάσεις για να ξεκινήσετε. Καθώς εξελίσσεστε, θα διαπιστώσετε ότι όσο μεγαλύτερη ποικιλία βάζετε κι όσο περισσότερο δοκιμάζετε τις ιδιαίτερες γευστικές προτιμήσεις του παιδιού σας, τόσο πιο εύκολα θα δέχεται τα γεύματα που του παρασκευάζετε. 

Γενικές αρχές παρασκευής γευμάτων

Τουλάχιστον για τον πρώτο χρόνο ζωής (αλλά και για όσο περισσότερο διάστημα μπορείτε) πρέπει να αποφεύγετε την προσθήκη αλατιού, βουτύρου, μαργαρίνης, ζάχαρης ή άλλων γλυκαντικών ουσιών. Επιπλέον, σημαντικό είναι να αποφεύγετε τα καρυκεύματα και τις σάλτσες. 

Τα γεύματα των βρεφών πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο απλά μαγειρεμένα. Μ' αυτόν τον τρόπο προστατεύετε το παιδί σας από όλες τις άχρηστες προσθήκες και δεν το εκθέτετε σε πολύ έντονες γεύσεις (αλμυρό, γλυκό κοκ.) από νωρίς, οι οποίες θα περιόριζαν τη δεκτικότητα του για πιο ήπιες γευστικά αλλά πιο υγιεινές τροφές.

Για τα αρχικά στάδια που οι τροφές πρέπει να είναι πολτοποιημένες, απαραίτητο σκεύος είναι το μπλέντερ ή ένας μύλος φρούτων. Οι τροφές (εκτός από τα φρούτα) βράζονται μέχρι να γίνουν μαλακές και στη συνέχεια αλέθονται. Ανάλογα με το είδος της τροφής, προστίθεται ποσότητα νερού ή χυμού φρούτου, ώστε να αποκτήσει ομοιόμορφη υφή και να είναι πιο εύληπτη. Κάθε παιδί έχει διαφορετική προτίμηση στην υφή και την πυκνότητα της σούπας. Μη διστάσετε να πειραματιστείτε μέχρι να βρείτε την κατάλληλη!

Φρουτόκρεμα

Κατά την εισαγωγή των φρούτων, αρχικά μπορούμε να δώσουμε λίγο χυμό με το κουταλάκι ή λίγη λιωμένη μπανάνα και μέρα με τη μέρα να αυξάνουμε την ποσότητα. Τις πρώτες μέρες που ξεκινάμε με μικρή ποσότητα φρούτου, συμπληρώνουμε με γάλα στο τέλος του γεύματος ώστε το παιδί να χορταίνει στο συγκεκριμένο γεύμα.

Μέρα με τη μέρα αυξάνουμε την ποσότητα ώστε τελικά να αλέθουμε στο μπλέντερ ολόκληρο το φρούτο (πχ. μπανάνα). Προσθέτουμε στη συνέχεια το μήλο, το αχλάδι (μειώνοντας εννοείται αντίστοιχα, την ποσότητα κάθε φρούτου) ή άλλα φρούτα εποχής. Γενικά, η ακριβής σειρά εισαγωγής των φρούτων δεν είναι απόλυτη, προτιμάμε φρέσκα φρούτα εποχής. 

Κρεατοχορτόσουπα

Για την παρασκευή κρεατοχορτόσουπας, διαλέγουμε άπαχο κομμάτι κρέας (πχ μοσχάρι ποντίκι) από το οποίο αφαιρούμε το ορατό λίπος, ενώ από το τα πουλερικά αφαιρούμε και το δέρμα (πέτσα). Αφήνουμε περίπου 50-100 γρ. κρέας να σιγοβράσει με 2-2 ½ ποτήρια νερό. Μισή ώρα πριν βράσει καλά προσθέτουμε τα καλά πλυμένα λαχανικά, πχ. μία μικρή πατάτα, ένα μικρό καρότο, ένα κολοκυθάκι. Όταν βράσουν όλα καλά, τα λειώνουμε στο μπλέντερ. Τέλος, προσθέτουμε 1-2 κουταλάκια του γλυκού ελαιόλαδο και 3-4 σταγόνες λεμονιού.

Σταδιακά, μπορούμε να προσθέσουμε άλλα λαχανικά και μυρωδικά όπως σέλινο, σπανάκι, φασολάκια, αρακά ή τριμμένη ντομάτα και βρασμένο κρεμμύδι (το οποίο αφαιρούμε).

Καθώς το βρέφος μεγαλώνει και βελτιώνει την ικανότητα της μάσησης (συνήθως μετά τον 8ο-9ο μήνα) συνιστάται προοδευτικά οι τροφές να μην αλέθονται αλλά να λιώνονται με το πιρούνι, ώστε να έχουν τη μορφή μικρών σβώλων. Κι εδώ, κάθε παιδί είναι διαφορετικό οπότε πρέπει να προσαρμοστείτε στις προτιμήσεις του δικού σας παιδιού. Υπάρχουν παιδιά που μέχρι τους 12 μήνες δεν τρώνε καθόλου αλεσμένες τροφές, υπάρχουν και άλλα που μέχρι τους 24 μήνες δεν έχουν ολοκληρώσει πλήρως τη μετάβαση σε μη αλεσμένες τροφές.

Ψαρόσουπα

Για την παρασκευή ψαρόσουπας χρησιμοποιείτε αρχικά μπακαλιαράκι, γλώσσα, τσιπούρα κλπ. ψάρια δηλαδή που δεν έχουν πολλά κόκαλα και μπορούμε εύκολα να τα ξεκοκαλίσουμε χωρίς να υπάρχει κίνδυνος να πνιγεί το παιδί. 

Στη συνέχεια, προσθέτουμε και άλλα ψάρια με ωφέλιμα λιπαρά, όπως σαρδέλα, σολομό, λυθρίνι, σαργό κλπ. 

Η παρασκευή της ψαρόσουπας γίνεται όπως και της κρεατοχορτόσουπας. Αφού πλύνουμε καλά και καθαρίσουμε το ψάρι, το βράζουμε επαρκώς. Στη συνέχεια το καθαρίζουμε σχολαστικά και το περνάμε στο μπλέντερ μαζί με τα βρασμένα λαχανικά. Αφήνουμε τη σούπα να κρυώσει και προσθέτουμε ελαιόλαδο και λεμόνι.

Αναστάσιος Σέρμπης, MD, PhD

Τελευταία ενημέρωση: Δεκέμβριος 2017