headerlogo22

Πότε μπορώ να βγάλω το μωρό από το σπίτι;

Πολλοί γονείς αναρωτιούνται σχετικά με το πότε είναι η πιο κατάλληλη στιγμή να βγάλουν για πρώτη φορά το μωρό τους έξω από το σπίτι. Σε πολλούς πολιτισμούς οι μαμάδες και τα μωρά συνηθίζεται να παραμένουν στο σπίτι για τουλάχιστον 1 μήνα ή 40 ημέρες, καθώς αυτό επιτάσσουν οι συνήθειες και η κουλτούρα τους.  Στην πραγματικότητα όμως δεν υπάρχει κανένας ιατρικός λόγος για τον οποίο ένα υγιές τελειόμηνο νεογνό δεν μπορεί να βγει από το σπίτι τις πρώτες μέρες μετά τη γέννησή του. Ο φρέσκος αέρας και η αλλαγή που θα προσφέρει μια σύντομη βόλτα μπορεί να βοηθήσουν τόσο τους γονείς όσο και το νεογνό.

Αυτό που είναι σημαντικό να αποφύγουν οι γονείς είναι η επαφή και η έκθεση του νεογέννητου σε άλλους ανθρώπους που θα μπορούσαν να του μεταφέρουν ιογενείς ή μικροβιακές λοιμώξεις. Προκειμένου να αποφύγουν αυτόν τον κίνδυνο οι γονείς πρέπει να είναι προσεκτικοί και να περιορίσουν στο ελάχιστο ή να αποφύγουν τελείως την επαφή με άλλους ανθρώπους. Η επαφή του βρέφους με άτομα με συμπτώματα λοίμωξης όπως έντονος βήχας, επαναλαμβανόμενα φτερνίσματα, πυρετός, συνάχι, διάρροιες ή εμετοί μπορεί να του προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας.

Τους πρώτους μήνες ζωής, το βρέφος έχει μειωμένη άμυνα και στηρίζεται αποκλειστικά στα αντισώματα της μητέρας του που του μεταφέρθηκαν κατά τη διάρκεια της ενδομήτριας ζωής ή που συνεχίζουν να του μεταφέρονται μέσω του θηλασμού. Τα αντισώματα αυτά μειώνονται στο ελάχιστο περίπου στους 3 μήνες ζωής εκτός αν το παιδί συνεχίζει να θηλάζει. Το βρέφος αρχίζει να στηρίζεται στα δικά του αντισώματα, δηλαδή στη δική του άμυνα, από τους 4-6 μήνες ζωής και μετά. Επιπλέον οι ηλικίες αυτές είναι πολύ ευαίσθητες καθώς μια απλή ίωση ενός ενηλίκου μπορεί να προκαλέσει στο βρέφος σοβαρή νόσηση και να οδηγήσει σε νοσηλεία και εκτεταμένο κλινικό και εργαστηριακό έλεγχο. 

Άλλος παράγοντας που πρέπει να λάβετε υπόψη είναι η εποχή της γέννησης του παιδιού. Για παράδειγμα ένα νεογνό το οποίο γεννήθηκε καλοκαιρινούς μήνες που οι ιώσεις είναι λιγότερες, μπορεί κάλλιστα να βγει στο περιβάλλον χωρίς να υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να κολλήσει κάποια ίωση. Σε περίπτωση όμως που το παιδί γεννηθεί φθινόπωρο ή χειμώνα, οπότε και οι καιρικές συνθήκες είναι σαφώς πιο άστατες αλλά και η πιθανότητα μετάδοσης κάποιας λοίμωξης είναι πιο αυξημένη, πρέπει να είστε πολύ πιο προσεκτικοί για το πού θα πάτε με το μωρό σας. Μια απλή βόλτα στο περιβάλλον είναι πάντα καλή αλλά η επίσκεψη σε κλειστούς χώρους όπου συγχρωτίζονται πολλοί άνθρωποι αυξάνει τον κίνδυνο μετάδοσης κάποιας λοίμωξης.

Επειδή τα παιδιά αρρωσταίνουν συχνά από ιώσεις και επειδή η ίωση είναι μεταδοτική ακόμη και ένα 24ώρο πριν την εμφάνιση των συμπτωμάτων, ελαχιστοποιείτε τον κίνδυνο το μωρό σας να κολλήσει κάποια ίωση όταν το εκθέτετε όσο το δυνατόν λιγότερο σε άλλα βρέφη και παιδιά, έστω κι αν δεν έχουν συμπτώματα λοίμωξης. 

Καλό είναι να προσπαθείτε να βγάζετε το μωρό σας έξω σε φάσεις που είναι ήρεμο. Για παράδειγμα, όταν το έχετε ταΐσει, το έχετε αλλάξει και είναι καθαρό, οπότε θα είναι και πιο συνεργάσιμο. Μπορεί να χαλαρώσει αρκετά και μια βόλτα στη φύση να το βοηθήσει να κοιμηθεί. Καθώς μεγαλώνει, θα ενδιαφέρεται όλο και περισσότερο για πράγματα που συμβαίνουν γύρω του και οπτικά, ακουστικά ή οσφρητικά ερεθίσματα θα το βοηθούν να εξελίσσεται και να ωριμάζει. 

Σε περίπτωση που έχετε σκοπό να λείψετε αρκετή ώρα από το σπίτι, προετοιμαστήτε κατάλληλα: πάρτε μαζί σας πάνες για αλλαγή, μωρομάντιλα, μια αλλαξιά ρούχων και να είστε έτοιμες να θηλάσετε ή να δώσετε συμπλήρωμα αν το βρέφος πεινάσει. Έτσι θα εξασφαλίσετε ότι τίποτα δε θα χαλάσει τη βόλτα σας.

Πρέπει να αποφεύγετε τις μέρες και τις στιγμές που υπάρχουν έντονα καιρικά φαινόμενα. Για παράδειγμα αποφύγετε το πολύ κρύο, την έντονη ζέστη, τις μεσημεριανές ώρες με καυτό ήλιο, τον έντονο αέρα. Σε κάθε περίπτωση ντύστε κατάλληλα το μωρό σας ώστε να μην εκτεθεί σε έντονο κρύο ή ζέστη. Ένας καλός αδρός κανόνας είναι να το ντύνετε περίπου με τα ίδια στρώματα ρούχων που θα ένιωθε άνετα ένας ενήλικος συν ένα επιπλέον ρούχο και καλύψτε τα χεράκια, τα ποδαράκια και το κεφάλι του αν δείχνει να κρυώνει περισσότερο. 

Τέλος, προσπαθήστε να αποφύγετε τους δρόμους με πολλά αυτοκίνητα, με πολλές στάσεις λεωφορείων ή τις ώρες της ημέρας με έντονη κυκλοφοριακή συμφόρηση καθώς μια πολύ πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι τα μωρά σε καροτσάκια είναι εκτεθειμένα σε ως και 60% περισσότερη ατμοσφαιρική ρύπανση σε σχέση με τους μεγάλους. Κι αυτό γιατί η ρύπανση του αέρα και τα τοξικά σωματίδια από τις εξατμίσεις των αυτοκινήτων είναι περισσότερα σε χαμηλό (μέχρι ένα μέτρο) ύψος από το έδαφος, εκεί δηλαδή που αναπνέουν τα βρέφη στα καροτσάκια. Για αυτούς τους λόγους χρησιμοποιήστε κάλυμμα ή σκέπαστρο στο καροτσάκι αν ζείτε σε αστικό κέντρο και επιλέξτε σωστά το μέρος που θα βγείτε βόλτα με το μωράκι σας.

Αναστάσιος Σέρμπης, MD, PhD

Τελευταία ενημέρωση: Αύγουστος 2018