headerlogo22

Πότε μπορώ να βγάλω το μωρό από το σπίτι;

Πολλοί γονείς αναρωτιούνται σχετικά με το πότε να βγάλουν το μωρό από το σπίτι για την πρώτη του βόλτα. Σε πολλούς πολιτισμούς οι μαμάδες και τα μωρά συνηθίζεται να παραμένουν στο σπίτι για τουλάχιστον 30-40 μέρες, καθώς αυτό επιτάσσουν οι συνήθειες και η κουλτούρα τους.  Στην πραγματικότητα όμως δεν υπάρχει κανένας ιατρικός λόγος για τον οποίο ένα υγιές τελειόμηνο νεογνό δεν μπορεί να βγει από το σπίτι τις πρώτες μέρες μετά τη γέννησή του. Ο φρέσκος αέρας και η αλλαγή που θα προσφέρει μια σύντομη βόλτα μπορεί να βοηθήσουν τόσο εσάς όσο και το μωρό σας.

Αυτό που είναι σημαντικό να αποφύγετε είναι η έκθεση του νεογέννητου σε ιογενείς ή μικροβιακές λοιμώξεις. Για τον λόγο αυτόν μειώστε στο ελάχιστο την επαφή με άλλους ανθρώπους, είτε αυτοι έχουν συμπτώματα λοίμωξης (πχ έντονος βήχας, επαναλαμβανόμενα φτερνίσματα, πυρετός, συνάχι, διάρροιες ή εμετοί), είτε όχι. Τους πρώτους μήνες ζωής, το βρέφος έχει μειωμένη άμυνα και στηρίζεται αποκλειστικά στα αντισώματα της μητέρας του που του μεταφέρθηκαν κατά τη διάρκεια της ενδομήτριας ζωής ή που συνεχίζουν να του μεταφέρονται μέσω του θηλασμού. Τα αντισώματα αυτά μειώνονται στο ελάχιστο περίπου στους 3 μήνες ζωής εκτός αν συνεχίζει να θηλάζει.  Στη συνέχεια αρχίζει να στηρίζεται σταδιακά στη δική του άμυνα. Λόγω της μειωμένη άμυνάς τους αλλά και για διάφορους άλλους λόγους, τα βρέφη είναι πολύ ευαίσθητα και για αυτό, μια απλή ίωση μπορεί να τους προκαλέσει σοβαρή νόσηση και να τα οδηγήσει στο νοσοκομείο. 

Επιπλέον, παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας αρρωσταίνουν συχνά από ιώσεις τις οποίες μπορούν να τις μεταδώσουν κατά τη φάση της επώασης, δηλαδή πριν καν εμφανίσουν συμπτώματα. Για τον λόγο αυτόν, δεν επιτρέπεται η επίσκεψη παιδιών σε μαιευτήρια και κλινικές με αρρώστους. Για να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο να κολλήσει το μωρό σας, καλό είναι να το εκθέτετε όσο το δυνατόν λιγότερο σε άλλα παιδιά, έστω κι αν δεν έχουν συμπτώματα λοίμωξης.

Σημαντικό είναι επίσης να λαμβάνετε υπόψη την εποχή γέννησης του παιδιού. Για παράδειγμα ένα νεογνό το οποίο γεννήθηκε καλοκαιρινούς μήνες που οι ιώσεις είναι λιγότερες, μπορεί να βγει στο περιβάλλον χωρίς να υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να κολλήσει κάποια ίωση. Σε περίπτωση όμως που το παιδί γεννηθεί φθινόπωρο ή χειμώνα, οπότε και η πιθανότητα μετάδοσης κάποιας λοίμωξης είναι πιο αυξημένη, πρέπει να είστε πολύ πιο προσεκτικοί για το πού θα πάτε με το μωρό σας. Μια απλή βόλτα στο περιβάλλον είναι πάντα καλή αλλά η επίσκεψη σε κλειστούς χώρους όπου συγχρωτίζονται πολλοί άνθρωποι αυξάνει τον κίνδυνο να κολλήσει κάτι.

Καλό είναι να προσπαθείτε να βγάζετε το μωρό σας έξω σε φάσεις που είναι ήρεμο και έχουν καλυφθεί οι ανάγκες του: όταν το έχετε ταΐσει, το έχετε αλλάξει και είναι καθαρό, οπότε θα είναι και πιο συνεργάσιμο. Μπορεί να χαλαρώσει αρκετά και μια βόλτα στη φύση να το βοηθήσει να κοιμηθεί. Καθώς μεγαλώνει, θα ενδιαφέρεται όλο και περισσότερο για πράγματα που συμβαίνουν γύρω του και οπτικά, ακουστικά ή οσφρητικά ερεθίσματα θα το βοηθούν να εξελίσσεται και να ωριμάζει. Σε περίπτωση που έχετε σκοπό να λείψετε αρκετή ώρα από το σπίτι, προετοιμαστείτε κατάλληλα: πάρτε μαζί σας πάνες για αλλαγή, μωρομάντιλα, μια αλλαξιά ρούχων και να είστε έτοιμες να θηλάσετε ή να δώσετε συμπλήρωμα αν το βρέφος πεινάσει. Έτσι θα εξασφαλίσετε ότι τίποτα δε θα χαλάσει τη βόλτα σας.

Πρέπει να αποφεύγετε τις μέρες και τις στιγμές που υπάρχουν έντονα καιρικά φαινόμενα. Για παράδειγμα αποφύγετε το πολύ κρύο, την έντονη ζέστη, τις μεσημεριανές ώρες με καυτό ήλιο, τον έντονο αέρα. Σε κάθε περίπτωση ντύστε κατάλληλα το μωρό σας ώστε να μην εκτεθεί σε έντονο κρύο ή ζέστη. Ένας καλός αδρός κανόνας είναι να το ντύνετε περίπου με τα ίδια στρώματα ρούχων που θα ένιωθε άνετα ένας ενήλικος συν ένα επιπλέον ρούχο και να καλύψετε τα χεράκια, τα ποδαράκια και το κεφάλι του αν δείχνει να κρυώνει περισσότερο. 

Τέλος, αν ζείτε σε αστικό κέντρο προσπαθήστε να αποφύγετε τους δρόμους με πολλά αυτοκίνητα, με πολλές στάσεις λεωφορείων ή τις ώρες της ημέρας με έντονη κυκλοφοριακή συμφόρηση καθώς μια πολύ πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι τα μωρά σε καροτσάκια είναι εκτεθειμένα σε ως και 60% περισσότερη ατμοσφαιρική ρύπανση σε σχέση με τους μεγάλους. Κι αυτό γιατί η ρύπανση του αέρα και τα τοξικά σωματίδια από τις εξατμίσεις των αυτοκινήτων είναι περισσότερα σε χαμηλό (μέχρι ένα μέτρο) ύψος από το έδαφος, εκεί δηλαδή που αναπνέουν τα βρέφη στα καροτσάκια. Για αυτούς τους λόγους χρησιμοποιήστε κάλυμμα ή σκέπαστρο στο καρότσι και επιλέξτε σωστά το μέρος που θα βγείτε βόλτα με το μωράκι σας.

Αναστάσιος Σέρμπης, MD, PhD

Τελευταία ενημέρωση: Μάιος 2020