headerlogo22

Βρεφικοί κολικοί

Οι κολικοί (ή κωλικοί) είναι παρατεταμένα επεισόδια κλάματος που δε σχετίζονται με κάποια συγκεκριμένη αιτία σ' ένα υγιές βρέφος. Συνήθως ορίζονται ως κλάμα για 3 ή περισσότερες ώρες την ημέρα για τουλάχιστον 3 μέρες την εβδομάδα, για τουλάχιστον 3 εβδομάδες. Ωστόσο, υπάρχει μεγάλη ποικιλία ως προς την ένταση και τη διάρκειά τους, ανάλογα με το βρέφος. 

Συνήθως οι κολικοί εμφανίζονται μετά τις πρώτες 2-3 εβδομάδες ζωής, φτάνουν στη μέγιστη έντασή τους στις 4-6 εβδομάδες ζωής για να υποχωρήσουν σταδιακά μέχρι τον 3ο μήνα. Είναι ελάχιστα τα βρέφη που συνεχίζουν να εμφανίζουν κολικούς μετά την ηλικία των 3-4 μηνών και σχεδόν πάντα, τα βρέφη αυτά είχαν εξαρχής πολύ έντονο πρόβλημα κολικών.

Ως προς τις αιτίες που τους προκαλούν, υπάρχουν πολλές διαφορετικές θεωρίες. Φαίνεται όμως ότι πρόκειται για πολυπαραγοντική νόσο καθώς πολλοί παράγοντες πιθανά εμπλέκονται. Ο κολικός μερικές φορές μπορεί να οφείλεται σε ανωριμότητα του γαστρεντερικού συστήματος του βρέφους, σε δυσανεξία στο γάλα που πίνουν, σε κατάποση μεγάλης ποσότητας αέρα ή σε γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Επιπλέον, σε κάποια βρέφη τουλάχιστον φαίνεται να παίζουν κάποιο ρόλο τόσο ο ψυχολογικός παράγοντας όσο και η αλληλεπίδραση με τη μητέρα (κυρίως). 

Ποια είναι η τυπική εικόνα των βρεφικών κολικών;

Οι κολικοί συνήθως εμφανίζονται τις απογευματινές ή τις βραδινές ώρες. Χαρακτηρίζονται από έντονο κλάμα ή γκρίνια που διαρκούν πολλή ώρα. Το κλάμα είναι πιο δυνατό και έντονο απ' ότι συνήθως και το μωρό παρηγορείται πιο δύσκολα. Μερικές φορές, δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα για να το σταματήσετε. Απλά πρέπει να περιμένετε μέχρι το μωρό να κοιμηθεί από εξάντληση ή να ηρεμήσει αφού ενεργηθεί ή βγάλει αέρια.

Κατά τη διάρκεια των κολικών, το πρόσωπο του μωρού είναι συνήθως έντονα κόκκινο και μερικές φορές ωχρό γύρω από τα χείλη. Η κοιλιά του ακούγεται να γουργουρίζει έντονα, βγάζει αέρια από τον πωπό και μπορεί να τραβάει τα πόδια του προς την κοιλιά σε μια προσπάθεια να παρηγορηθεί. 

Πώς αντιμετωπίζονται οι κολικοί;

Με πολλή υπομονή! Να θυμάστε ότι στις περισσότερες περιπτώσεις, οι κολικοί θα παιδέψουν τους γονείς και το βρέφος για μερικές εβδομάδες μέχρι που θα εξαφανιστούν κάποια στιγμή από μόνοι τους. 

Σημαντικό είναι οι γονείς να θυμούνται ότι οι κολικοί ποτέ δε συσχετίζονται με κάποιο παθολογικό αίτιο. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι οποιοδήποτε κλάμα του βρέφους θα πρέπει να θεωρείται ως κολικός καθώς έτσι, μπορεί να διαφύγει κάποια σημαντική ασθένεια του μωρού. Για το λόγο αυτό, πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε τον παιδίατρό σας πριν αποδώσετε κάποιο έντονο κλάμα του μωρού σας σε κολικό.

Υπάρχουν κάποια επιπλέον πράγματα που μπορείτε να κάνετε ως γονείς για να μετριάσετε την ένταση των κολικών. Για παράδειγμα:

  • Προσπαθήστε να θηλάσετε αποκλειστικά το μωρό σας. Έχει φανεί ότι τα βρέφη που θηλάζουν αποκλειστικά έχουν πολύ μικρότερη συχνότητα κι ένταση κολικών. Επιμείνετε στο σωστό και επαρκές "ρέψιμο" κατά τη διάρκεια ή μετά από κάθε γεύμα, ώστε να απομακρύνετε τον επιπλέον αέρα από το στομαχάκι του
  • Ταΐστε το μωρό σας σ' ένα ήσυχο και ήρεμο περιβάλλον. Τη νύχτα, προσπαθήστε να το ταΐζετε την ίδια ώρα, αποφεύγοντας την υπερδιέγερση την ώρα της σίτισης. Χρησιμοποιήστε τεχνικές χαλάρωσης, όπως κούνημα ή ήρεμη μουσική
  • Αν δίνετε συμπλήρωμα γάλακτος, βελτιώστε την τεχνική σίτισης που χρησιμοποιείτε: εξασφαλίστε ότι δεν καταπίνει πολύ αέρα από το μπιμπερό, αποφεύγοντας τον αφρό στον πάτο του μπουκαλιού
  • Κατά τη διάρκεια του κολικού, δοκιμάστε διαφορετικές τεχνικές για να δείτε ποια είναι η πιο κατάλληλη για να ηρεμήσει το μωρό. Για παράδειγμα, προσπαθήστε να το κρατήσετε σε όρθια θέση στην αγκαλιά σας. Μπορείτε επίσης να το κρατήσετε μπρούμυτα με την κοιλίτσα του στους μηρούς σας ή με ένα μπουκάλι με ζεστό νερό στην κοιλιά του (προσοχή στα εγκαύματα)
  • Δοκιμάστε τους λεγόμενους "λευκούς ήχους", όπως είναι ο απορροφητήρας, το πιστολάκι ή η ηλεκτρική σκούπα που για κάποιον άγνωστο λόγο φαίνονται να ηρεμούν τα βρέφη με κολικούς (βλ. σχετικό βιντεάκι στο τέλος του θέματος)
  • Προσπαθήστε οι ίδιοι να κρατάτε την ψυχραιμία σας. Αν νιώσετε ότι χρειάζεστε πραγματικά ένα διάλειμμα, είναι προτιμότερο να αφήσετε το μωρό σας στην κούνια του για λίγο, ή να ζητήσετε βοήθεια από κάποιο συγγενικό σας πρόσωπο. Έντονο στρες και εκνευρισμός στους γονείς, φαίνεται να επιδεινώνει τον κολικό στα βρέφη
  • Αν θηλάζετε, παρατηρήστε μήπως κάποια τροφή που καταναλώσατε αυξάνει την ένταση των κολικών του βρέφους σας ώστε να την αποφύγετε την επόμενη φορά
  • Αν δίνετε συμπλήρωμα και το κλάμα του βρέφους παραμένει πολύ έντονο, ο γιατρός σας μπορεί να προτείνει κάποια αλλαγή στο συμπλήρωμα που χρησιμοποιείτε, καθώς υπάρχουν ειδικά επεξεργασμένα γάλατα για κολικούς
  • Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια έχει φανεί ότι τα προβιοτικά βοηθούν στη μείωση των κολικών. Συζητήστε με τον παιδίατρό σας για πιθανά συμπληρώματα που μπορούν να βοηθήσουν το μωρό σας (προβιοτικά ή άλλες ουσίες που βοηθούν στην κινητικότητα του εντέρου)

Αναστάσιος Σέρμπης, MD, PhD

Tο παρακάτω βιντεάκι (και πολλά παρόμοια στο YouTube) περιλαμβάνει 10 ώρες ενός "λευκού ήχου"  που μπορεί να βοηθήσει το μωρό σας να ηρεμήσει από τους κολικούς. Ελπίζουμε να μη χρειαστεί να παίξετε ολόκληρο το βίντεο! 

Τελευταία ενημέρωση: Ιούλιος 2017