headerlogo22

Ασφάλεια και πρόληψη ατυχημάτων έξω από το σπίτι

Καθώς τα παιδιά περνούν από τη νηπιακή στην παιδική ηλικία, αρχίζουν να δραστηριοποιούνται περισσότερο έξω από το σπίτι, να ασχολούνται με διάφορα σπορ και να κάνουν παράτολμα πράγματα. Σ’ αυτήν ακριβώς την ηλικία αυξάνεται ο κίνδυνος να συμβούν ατυχήματα εκτός σπιτιού, κάποια από τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε χρόνια προβλήματα υγείας ή ακόμη και στο θάνατο. 

Είναι πολύ σημαντική η ευθύνη των γονιών να προστατέψουν το παιδί τους από τραυματισμούς εκτός σπιτιού. Πρέπει αρχικά να του μάθουν τι είναι επικίνδυνο και τι πρέπει να αποφεύγει και επιπλέον να το προσέχουν διακριτικά και να εφαρμόζουν κι οι ίδιοι κάποιους βασικούς κανόνες ασφαλείας στην καθημερινότητά τους.

Ασφάλεια αυτοκινήτου

Τα τροχαία ατυχήματα στη  χώρα μας είναι μεγάλος κίνδυνος για τη ζωή του παιδιού και την υγεία του. Οι δυνάμεις που αναπτύσσονται κατά τη διάρκεια ενός τροχαίου ακόμα και με μικρή ταχύτητα, μπορεί να προκαλέσουν σ' ένα παιδί σοβαρούς τραυματισμούς ακόμα και το θάνατο. 

Για να αποφύγετε αυτούς τους τραυματισμούς χρησιμοποιήστε το κατάλληλο καρεκλάκι αυτοκίνητου ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ που το παιδί σας βρίσκεται στο αυτοκίνητο. Το καρεκλάκι αυτό πρέπει να «κοιτάει» προς τα πίσω τουλάχιστον μέχρι την ολοκλήρωση του πρώτου έτους ζωής του παιδιού. Οι οδηγίες από τις ΗΠΑ μάλιστα τοποθετούν αυτό το όριο στα δύο έτη ενώ οι Σκανδιναβικές χώρες το ανεβάζουν ακόμη περισσότερο στα 4 έτη. Αυτό συμβαίνει γιατί θεωρείται ότι το μυϊκό σύστημα του προνηπίου είναι ανώριμο και δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε περίπτωση μετωπικής σύγκρουσης. 

Εξασφαλίστε ότι το καρεκλάκι έχει τοποθετηθεί σωστά, διαβάστε και ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες χρήσης και ποτέ μη θεωρείτε ότι είναι απίθανο να συμβεί κάποιο τροχαίο ατύχημα. Αφού το παιδί ξεπεράσει τα 4 χρόνια, και τα 140εκ. ύψος μπορεί να δένεται με τη ζώνη ασφαλείας του αυτοκινήτου σε κατάλληλο για την ηλικία του βοηθητικό καρεκλάκι στην πίσω θέση. Πλησιάζοντας τα 8-10 χρόνια, το σώμα του παιδιού είναι αρκετά μεγάλο ώστε να δένεται μόνο με τη ζώνη ασφαλείας όπως και οι ενήλικοι. 

Δεν πρέπει να αφήνετε το παιδί σας μόνο του μέσα στο αυτοκίνητο, ιδιαίτερα τις πολύ ζεστές μέρες του καλοκαιριού. Έχουν συμβεί κατ’ επανάληψη θάνατοι παιδιών μέσα σε λίγη ώρα γιατί αφέθηκαν από τους γονείς τους κλεισμένα μέσα στο αυτοκίνητο μια πολύ ζεστή καλοκαιρινή μέρα. 

Πρέπει πάντα να έχετε κλειδωμένο το αυτοκίνητό σας καθώς τα παιδιά που είναι μέσα σε ένα αυτοκίνητο ή έχουν πρόσβαση σε αυτό, μπορούν να ανάψουν τη μηχανή ή να κατεβάσουν το χειρόφρενο. 

Τέλος, πάντα πριν κάνετε όπισθεν, κατεβείτε από το αυτοκίνητο και ελέγξτε ότι δεν υπάρχει κάποιο παιδί που παίζει ή που είναι ξαπλωμένο πίσω από το αυτοκίνητό σας. Δεν θα μπορέσετε να το δείτε με τον καθρέφτη σας και μπορεί να του προκαλέσετε θανάσιμο τραυματισμό (θυμηθείτε πόσες φορές τον τελευταίο καιρό μαθαίνουμε στις ειδήσεις για σχετικά τραγικά συμβάντα).

Κράνος ασφαλείας

Πρέπει να θυμόμαστε ότι η πτώση από το ύψος του ποδηλάτου ή της μηχανής χωρίς κράνος μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτες κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις ή θάνατο ακόμη κι αν το παιδί κινείται με ελάχιστη ταχύτητα ή είναι σταματημένο. Γι΄ αυτό το λόγο, εκπαιδεύστε το παιδί να κάνει ποδήλατο πάντα με κράνος ακόμη και για μικρές αποστάσεις, όπως δείχνει κι η φωτογραφία στην αρχή του άρθρου.

Επιπλέον, είναι τραγικό θέαμα στο χώρα μας να βλέπουμε παιδιά να είναι συνεπιβάτες σε μοτοσυκλέτες και να μη φορούν κράνος κατάλληλο για την ηλικία τους. Το κακό δεν αργεί να συμβεί και μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες για το παιδί, το γονιό κι ολόκληρη την οικογένεια.

Πνιγμός

Στην προνηπιακή και νηπιακή ηλικία τα παιδιά λατρεύουν να παίζουν με το νερό. Δεν πρέπει ποτέ να αφήσετε το παιδί σας μόνο του κοντά ή μέσα σε μια μπανιέρα ή λεκανίτσα με νερό ή σε μια παιδική πισίνα, καθώς πνιγμοί παιδιών έχουν συμβεί ακόμα και σε 10 εκ. νερό. 

Έστω κι αν το παιδί έχει εκπαιδευτεί στην κολύμβηση από μικρή ηλικία δε σημαίνει ότι είναι ασφαλές να βρίσκεται μέσα ή κοντά σε νερό χωρίς συνεχή και αδιάλειπτη επιτήρηση. Δεν πρέπει επομένως να βρίσκεστε περισσότερο από μια χεριά μακριά από το παιδί σας όταν είναι κοντά ή μέσα στο νερό. 

Επιπλέον, αν υπάρχει στην αυλή του σπιτιού κάποια περιοχή που έχει νερό, μια μικρή πισίνα ή λιμνούλα, πρέπει οπωσδήποτε να είναι περιφραγμένη γιατί ο πνιγμός του παιδιού μπορεί να συμβεί μέσα σε δευτερόλεπτα. 

Να θυμάστε ότι ο πνιγμός ενός παιδιού συχνά είναι "βουβός" δηλαδή το παιδί θα πνιγεί χωρίς να μπορέσει (λόγω του άγχους και της έντασης) να φωνάξει για βοήθεια και χωρίς να καταλάβει τι έγινε. 

Αναστάσιος Σέρμπης, MD, PhD

Τελευταία ενημέρωση: Ιούλιος 2019