Ομιλίες
Οι παρακάτω ομιλίες αφορούν κοινά (πχ. παχυσαρκία, κοντό ανάστημα) ή και πιο σπάνια (πχ. συγγενής υποθυρεοειδισμός) νοσήματα που συνήθως αντιμετωπίζονται από τον παιδοενδοκρινολόγο.
Αν και οι περισσότερες έχουν γίνει σε γενικούς παιδιάτρους οπότε είναι αρκετά εξειδικευμένες για το ευρύ κοινό, κάποιες (πχ. Παιδική Παχυσαρκία) απευθύνονται σε γονείς και παιδιά και δίνουν πληροφορίες για την αντιμετώπιση συνήθων ενδοκρινολογικών προβλημάτων σε παιδιά κι εφήβους.
Τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν τη νούμερο ένα αιτία θανάτου στο Δυτικό Κόσμο και οφείλονται στην καταστροφή των αγγείων λόγω της αθηροσκλήρωσης που ξεκινάει ήδη από την παιδική ηλικία. Στην ομιλία αυτή που έγινε το Μάιο του 2018 στη Χαλκιδική στο 56ο Πανελλήνιο Παιδιατρικό Συνέδριο, περιγράφεται η συσχέτιση των διαταραχών του μεταβολισμού της γλυκόζης (προδιαβητικές καταστάσεις και…
Περισσότερα
"Συγχαρητήρια, γεννήσατε ένα υγιέστατο κοριτσάκι/αγοράκι": μία έκφραση που περιμένουν να ακούσουν γονείς και συγγενείς αμέσως μετά τον τοκετό. Τι γίνεται όμως όταν στη γέννηση δεν μπορεί να προσδιοριστεί το φύλο του νεογνού καθώς τα γεννητικά του όργανα δεν είναι ξεκάθαρα αγοριού ή κοριτσιού; Στην ομιλία αυτή που έγινε στη Θεσσαλονίκη το Μάιο του 2018 στο πλαίσιο της 1ης Επιστημονικής…
Περισσότερα
Η παρακάτω ομιλία έγινε το Δεκέμβριο του 2017 στη Θεσσαλονίκη στην 8η Ημερίδα για την Εφηβεία της Δ’ Παιδιατρικής Κλινικής του ΑΠΘ. Σε αυτήν αναλύεται με ποιον τρόπο και σε ποια ηλικία κατά μέσο όρο ξεκινάει η ήβη σε αγόρια και κορίτσια. Επιπλέον, περιγράφονται αναλυτικά οι άμεσες και απώτερες επιπλοκές που εμφανίζονται σε άτομα με ηλικία έναρξης ήβης πολύ μικρότερη ή πολύ μεγαλύτερη…
Περισσότερα
Στην παρακάτω ομιλία που έγινε το Σεπτέμβριο του 2017 στην Καβάλα στα πλαίσια του 29ου συνεδρίου της ΕΕΚΚΠΥ, αναλύεται πώς η καταστροφή του τοιχώματος των αγγείων εμφανίζεται ήδη από την παιδική ηλικία, ιδιαίτερα σε παιδιά με παράγοντες κινδύνου. Η αθηροσκλήρωση που προκύπτει προκαλεί τα συχνότερα προβλήματα υγείας στην ενήλικη ζωή που είναι τα εμφράγματα και τα εγκεφαλικά. Τι μπορεί να…
Περισσότερα
Η συγκεκριμένη ομιλία έγινε το Μάρτιο του 2017 στα πλαίσια των εκπαιδευτικών μαθημάτων της Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων. Ο συγγενής υποθυρεοειδισμός είναι ένα σοβαρό νόσημα που συνήθως διαγιγνώσκεται από το σχετικό screening (ανιχνευτικό νεογνικό πρόγραμμα) που γίνεται με τη γνωστή αιμοληψία από την πτέρνα του νεογνού, πριν πάρει εξιτήριο από το…
Περισσότερα
Η παρακάτω ομιλία έγινε τον Οκτώβριο του 2016 στα Τρίκαλα στα πλαίσια του 28ου Συνεδρίου της ΕΕΚΠΠΥ και περιέχει εκτενή στοιχεία σχετικά με τις αιτίες, τη διάγνωση και την αντιμετώπιση του κοντού αναστήματος στα παιδιά. Μία από τις πιο συχνές αιτίες παραπομπής παιδιού στον παιδοενδοκρινολόγο είναι το κοντό ανάστημα. Τόσο τα κορίτσια όσο και (κυρίως) τα αγόρια νιώθουν ότι βρίσκονται σε…
Περισσότερα
Ο παιδίατρος στην Ελλάδα μπορεί να απασχολείται είτε στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, είτε ως νοσοκομειακός σε δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια νοσοκομεία. Τόσο η μία όσο και η άλλη επιλογή έχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Στην ομιλία αυτή, η οποία έγινε στα Ιωάννινα τον Οκτώβριο του 2015 στο πλαίσιο του 25ου Συνεδρίου της Πανεπιστημιακής Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου…
Περισσότερα
Το αυξημένο βάρος σώματος κι ιδιαίτερα η παχυσαρκία έχουν συσχετιστεί τα τελευταία χρόνια με πληθώρα προβλημάτων υγείας σε παιδιά κι ενήλικες. Στην παρακάτω ομιλία που έγινε το Φεβρουάριο του 2015 στα Ιωάννινα στην Παιδιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Χατζηκώστα, αναλύεται σε βάθος η παθοφυσιολογία της παχυσαρκίας στην παιδική ηλικία, οι επιπλοκές της καθώς και για ποιους λόγους είναι…
Περισσότερα
Όλο και περισσότεροι γονείς τα τελευταία χρόνια σπεύδουν με το παιδί τους στον παιδίατρο καθώς ανησυχούν για την εμφάνιση συγκεκριμένων ευρημάτων που παραπέμπουν σε πρώιμη έναρξη της ήβης. Στην παρακάτω ομιλία που έγινε στη Θεσσαλονίκη το Νοέμβριο του 2014 στα πλαίσια του συνεδρίου "Αντιπαραθέσεις στην Παιδιατρική Πράξη" εξηγείται με αναλυτικό τρόπο αν πρέπει όντως τέτοια ευρήματα να…
Περισσότερα
Στην παρακάτω ομιλία που έγινε στα Ιωάννινα τον Ιανουάριο του 2012 στο 1ο Χειμερινό Κλινικό Σεμινάριο του Ελληνικού Ινστιτούτου Διαβήτη, Παραγόντων Κινδύνου & Καρδιάς (ΕΔΙΠΑΚΚ) αναλύεται το μεταβολικό σύνδρομο. Πρόκειται για την ιδέα ότι τα παχύσαρκα άτομα εμφανίζουν μια σειρά από διαταραχές με κοινό παθομηχανισμό που αλληλεπιδρώντας δημιουργούν τις επιπλοκές της παχυσαρκίας. Οι…
Περισσότερα
Η παρακάτω ομιλία έγινε το Μάρτιο του 2010 στα Ιωάννινα, στα πλαίσια των εκπαιδευτικών μαθημάτων της Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Χατζηκώστα. Οι καμπύλες αύξησης είναι βασικό εργαλείο παρακολούθησης της αύξησης και της γενικότερης υγείας ενός παιδιού από τη γέννηση μέχρι την ενηλικίωση, καθώς μπορούν να βοηθήσουν στην έγκαιρη διάγνωση σοβαρών νοσημάτων. Είναι πολύ σημαντικό να…
Περισσότερα
Η συγκεκριμένη ομιλία έχει γίνει σε πολλά σχολεία, σε μαθητές και γονείς με στόχο την ενημέρωσή τους σχετικά με ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα υγείας του Δυτικού Κόσμου που είναι η παχυσαρκία στην παιδική κι εφηβική ηλικία. Καθώς η χώρα μας έχει πολύ υψηλά ποσοστά παιδιών με αυξημένο βάρος, είναι σημαντικό για τους γονείς και τα παιδιά να γνωρίζουν πότε ένα παιδί είναι υπέρβαρο ή…
Περισσότερα
Στο μάθημα αυτό, που είναι μέρος των μαθημάτων που έγιναν σε 6ετείς φοιτητές Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, περιγράφονται σε αδρές γραμμές οι βασικές παθήσεις του ενδοκρινικού συστήματος των παιδιών από τη γέννηση μέχρι την ολοκλήρωση της ήβης τους. Οι παθήσεις αυτές αφορούν τα διάφορα ενδοκρινικά όργανα του παιδιού, από το θυρεοειδή και τα επινεφρίδια μέχρι τις διαταραχές στο…
Περισσότερα
Το μάθημα αυτό αποτελεί το πρώτο από τα μαθήματα που έγιναν στους 5ετείς φοιτητές Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και αφορά στην οργάνωση και λειτουργία του ενδοκρινικού συστήματος στον άνθρωπο γενικά αλλά και πιο συγκεκριμένα στα παιδιά και τους εφήβους. Αναλύεται η βασική δομή του με τον κεντρικό ρόλο του υποθαλάμου και της υπόφυσης και στη συνέχεια περιγράφεται σε γενικές…
Περισσότερα