headerlogo22

Θέση ανάνηψης

Η θέση ανάνηψης είναι η καλύτερη θέση που μπορεί να τοποθετηθεί ένα παιδί (κι ένας ενήλικος) που δεν έχει τις αισθήσεις του αλλά αναπνέει κανονικά. Σ’ αυτήν τη θέση εξασφαλίζεται ο ανοιχτός αεραγωγός (δηλαδή μπορεί το παιδί να συνεχίσει να αναπνέει χωρίς πρόβλημα), αποφεύγεται ο κίνδυνος για κάποιον τραυματισμό καθώς και η πιθανότητα εισρόφησης εμεσμάτων ενόσω περιμένετε για ασθενοφόρο ή άλλη βοήθεια.

Τονίζεται βέβαια ότι αυτή η θέση (όπως και κάθε μετακίνηση του σώματος) πρέπει να αποφεύγεται σε περίπτωση που υπάρχει υποψία τραυματισμού του αυχένα ή της σπονδυλικής στήλης του παιδιού.

Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε είναι τα εξής:

1. Αφαιρέστε τυχόν γυαλιά οράσεως, σκουλαρίκια ή άλλα αντικείμενα που μπορεί να τραυματίσουν το παιδί

2. Γονατίστε πλάι στο παιδί και βεβαιωθείτε ότι και τα δύο του πόδια βρίσκονται σε ευθεία γραμμή

3. Βάλτε το χέρι του παιδιού που είναι από τη μεριά σας σε ορθή γωνία με το υπόλοιπο σώμα με τον αγκώνα λυγισμένο και την παλάμη προς τα επάνω (σαν να χαιρετάει)

4. Πιάστε το άλλο του χέρι και τοποθετήστε την παλάμη του στο μάγουλο του που είναι προς τη μεριά σας. Σταθεροποιήστε με το χέρι σας την παλάμη του σ' αυτήν τη θέση:

ananipsi 1 

5. Με το άλλο σας χέρι πιάστε και ανασηκώστε το μακριά από εσάς πόδι λίγο πάνω από το γόνατο και στη συνέχεια τραβήξτε το προς το μέρος σας ώστε να ρολάρει ολόκληρο το σώμα του παιδιού προς τα εσάς:

ananipsi 2

6. Τοποθετήστε το υπερκείμενο πόδι με τέτοιον τρόπο ώστε το σώμα, ο μηρός και η κνήμη να βρίσκονται μεταξύ τους σε ορθές γωνίες:

ananipsi 4

7. Εκτείνετε την κεφαλή του παιδιού προς τα πίσω για να βεβαιωθείτε ότι ο αεραγωγός παραμένει ανοικτός και ότι το παιδί συνεχίζει να αναπνέει κανονικά

ananipsi 3

Καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας πρέπει να ελέγχετε τακτικά την αναπνοή του παιδιού ώστε να εξασφαλίζεται η βατότητα του αεραγωγού (ότι δηλαδή πηγαίνει αέρας στους πνεύμονές του).

Αναστάσιος Σέρμπης, MD, PhD

Τελευταία ενημέρωση: Ιανουάριος 2020